فسخ نکاح

فسخ نکاح

فسخ نکاح به عنوان یکی از موارد انحلالِ عقد نکاح، موجب خاتمه‌ی زندگی مشترک میان زوجین می‌‌گردد؛بدین نحو که هر یک از زوجین با آگاهی از وجود عیوبی خاص در یکدیگر و برخی موارد دیگر که در ادامه‌ به آنها اشاره می‌نماییم، تقاضای فسخ نکاح را بصورت یک طرفه در دادگاه‌های خانواده می‌نمایند.

دلایلی که موجب حق فسخ نکاح برای زوجه”زن” می‌گردد

  1. عنن، به معنای ناتوانی جنسیِ مرد،که از جمله‌ شایع ترین و‌مهمترین عیوبِ آقایان در جوامع امروزی که موجب مشکلات فراوان زناشویی گردیده به شمار می‌رود
  2. جنون در مرد
  3. خصاء به معنای اختگی
  4. مقطوع بودن آلت تناسلی که از موارد نادر محسوب می‌گردد.

شرایط اثبات دعوای فسخ نکاح توسط زن

  • عنن؛درصورتی که مرد در حین عقد مبتلا به ناتوانی در ایفای وظایف زناشویی باشد و زن نیز به آن “جاهل”باشد و یا “در دوران زناشویی پیش آید
  • جنون؛هرگاه پس از عقد نیز بر مرد حادث گردد از موارد حق فسخ برای زن‌می‌باشد.
  • خصاء”اختگی” و مقطوع بودن آلت تناسلی؛قبل از عقد نکاح پیش آمده باشد و زن اطلاع نداشته باشد و این امر مانع از ایفاء وظایف زناشویی گردد.

با توضیحات فوق در‌می‌یابیم که زن می‌تواند با اثبات ادعای خود و طرح دادخواستی دقیق اقدام به فسخ نکاح نماید.

دلایلی که موجب حق فسخ نکاح برای مرد (زوج)می‌گردد

  • قرن؛نوعی بیماری جنسی
  • جذام؛نوعی بیماری مرتبط با پوست
  • برص؛نوعی بیماری مرتبط با پوست
  • افضاء؛نوعی بیماری جنسی
  • زمین‌گیر شدن؛
  • نابینایی از هر دو چشم

شرایط اثبات دعوای فسخ نکاح توسط مرد در دادگاه

  • عیوب بیان شده‌ی زن در صورتی برای مرد موجب حق فسخ می‌باشد که آن عیوب درحین عقد وجود داشته باشد.
  • در تمامی موارد وجود عیوب بیان شده در زن، مرد می‌تواند از طریق درخواست کارشناسان پزشکی قانونی مبنی بر معاینه‌ی زوجه،وجود و یا عدم وجود هر یک از عیوب مورد ادعای خود را اثبات نماید.

تدلیس در نکاح و حق فسخ برای طرفین

تدلیس در نکاح به معنای فریب دادن هر یک از زوجین توسط یکدیگر است؛مثلا: مرد خود را به زن پزشک جراح معرفی نماید و عقد نکاح بر این مبنا صورت گیرد،سپس مشخص گردد مرد بیسواد بوده است؛ در این صورت برای زن حق فسخ نکاح محفوظ خواهد بود. همچنین برای مثال:زوج هنگام عقد نکاح شرط بر بکارت زوجه نموده باشد،در صورت فریب از سوی زوجه و ازاله‌ی بکارت حق فسخ برای مرد وجود خواهد داشت.فوری بودن و مدت زمانی که زوجین می‌توانند اقدام‌به فسخ نکاح نمایند: فوریت اعمال حق فسخ در عقد نکاح پس از اطلاع زوجین از عیوب مصرحه‌ی قانون‌گذار مشروط به علم شخص به حق فسخ خویش و فوریت آن می‌باشد، که این فوریت را عرف و عادت مشخص می‌نماید.

“رای وحدت رویه شماره‌ی ۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۳۵۶- ۱۳۹۳/۰۵/۱۵ شعبه‌ ۲۷ دیوان عالی کشور در خصوص فسخ نکاح

درمان عیوب زوجین و تاثیر آن بر موضوع فسخ نکاح:به نظر می‌رسد با پیشرفت علم پزشکی،با درمان برخی از عیوب که در طرفین وجود داشته، موجبات اعمال حق فسخ برای زوجین در مواردی خاص از میان خواهد رفت.

اثر فسخ نکاح بر مطالبه مهریه قبل و بعد از نزدیکی

 مطابق ماده‌ی ۱۱۰۱ از قانون مدنی زن در فسخ نکاح قبل از نزدیکی حق دریافت مهریه ندارد، مگر اینکه فسخ به جهت عنن”ناتوانی در ایفای وظایف زناشویی توسط زوج” باشد، که در این صورت زن مستحق نصف مهریه خواهد بود، همچنین در صورت وقوع نزدیکی بین زوجین و فسخ نکاح،زن مستحق دریافت تمام مهریه خواهد بود.

نحوه‌ی اقدام جهت فسخ نکاح از سوی هریک از زوجین

زوج و زوجه می‌بایست از طریق تقدیم دادخواست از طریق دفاتر الکترونیک خدمات قضایی اقدام به طرح دادخواست نمایند،سپس با ارجاع و ثبت دادخواست در دادگاه خانواده و تعیین وقت رسیدگی از سوی شعبات،روند پرونده با موضوع فسخ نکاح آغاز خواهد گردید.

خدمات تخصصی موسسه حقوقی آبان 

النهایه با عنایت به حجم و پیچیدگی دعاوی حقوقی ، صرف مطالعه مطالب تقدیمی راهگشای حل مشکلات حقوقی اصحاب دعوا نمی باشد. لذا در جهت تسهیل اقدامات حقوقی و ممانعت از تضییع حقوق ، بهره مندی از خدمات وکیل متخصص برحسب نوع دعوا ، امری لازم و غیر قابل اجتناب است.

بر همین اساس موسسه حقوقی آبان با بهره مندی از وکلای متخصص در هر بخش ، آمادگی کامل خود را جهت ارائه جامع ترین خدمات حقوقی اعلام می نماید.

مقالات مرتبط

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • در صورتیکه زن حالت افسردگی شدید داشته باشد، آیا شوهر میتواند به استناد افسردگی مذکور، در خواست فسخ نکاح را مطرح سازد ؟

    پاسخ
    • ماده ۱۱۲۳ قانون مدنی، موارد عیوب را که موجب فسخ نکاح برای مرد میشود، ذکر نموده است و افسردگی زن جز موارد مذکور نیست.

      در مورد ماده ۱۱۲۸ این قانون، چنانچه شرط سلامت زن در عقد ذکر شده یا عقد متبانیاََ بر آن واقع شده باشد، افسردگی به ترتیبی که در استعلام ذکر شده، ممکن است از موارد فسخ نکاح باشد ( تشخیص این امر با جلب نظر پزشک متخصص بر عهده دادگاه است.) با توجه به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، فسخ نکاح بعد از عروسی، موجب از بین رفتن مهریه نخواهد شد.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up