اعتراض به تخلفات گمرکی ابتدا در واحد ستادی مربوطه گمرک و متعاقبا کمیسیون های رسیدگی به اختلافات گمرکی ، مرجع رسیدگی به اختلافات گمرکی تعرفه، ارزش کالا، جریمه ها به غیر از موارد قاچاق گمرکی، قوه قهریه ( فورس ماژور ) و مقررات گمرکی می باشد. آرای قطعی صادره از سوی این کمیسیون ها، مجددا قابل اعتراض دردیوان عدالت اداری به عنوان عالی ترین مرجع نظارتی قضایی اداری است.
شرایط و نحوه اعتراض به تخلفات گمرکی | چگونه می توان به تخلفات گمرکی اعتراض کرد؟
به موجب تبصره 5 ماده 144 قانون امور گمرکی، اختلافات اشخاص با گمرک ها به درخواست مودی ابتدا در واحدهای ستادی گمرک ایران مورد اظهار نظر قرار می گیرد و در صورتی که مودی به اعتراض خود باقی باشد، پرونده از طرف رییس کل گمرک ایران و یا شخصی که به حکم وی به طور کتبی تعیین می گردد به کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی احاله می شود. برای طرح اختلاف در کمیسیون مذکور، صاحب کالا باید نیم درصد (5/. ./. ) مبلغ مورد اختلاف را به عنوان حق رسیدگی به صورت سپرده پرداخت نماید.
درصورتی که رای صادره به وسیله کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی در تایید نظریه گمرک باشد، مبلغ مذکور به درآمد قطعی منظور می گردد. لکن درصورتی که رای به نفع صاحب کالا باشد یا اینکه با درخواست صاحب کالا اختلاف به کمیسیون تجدیدنظر احاله شود و رای کمیسیون فوق به نفع صاحب کالا باشد، مبلغ سپرده مسترد می گردد.
لازم به ذکراست، اختلافات مربوط به ضبط کالا توسط گمرک در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی و قاچاق گمرکی در مراجع صالحه که به موجب مقررات قانونی ، در حال حاضر رسیدگی به اختلافات گمرکی حسب مورد سازمان تعزیرات حکومتی و دادگاه انقلاب می باشد.
لازم به ذکر است، در جهت اشرافیت بهتر به موضوعات، به اختصار به تخلفات گمرکی، قبل از ورود در چارچوب و نحوه رسیدگی کمیسیون های گمرکی اشاره می نمائیم.
انواع تخلفات گمرکی
تخلفات گمرکی در یک تقسیم بندی کلی به دودسته تخلفات عام و خاص تقسیم می گردند، تخلف گمرکی عام زمانی حادث میشود، که صاحب کالا برخلاف واقع و مغایر با قوانین و مقررات گمرکی کالایی را اظهار یا از توصیف صحیح و دقیق آن خودداری نماید. چه این موضوع باعث زیان مالی به دولت بشود چه نشود، تخلف گمرکی محسوب میشود.
ولی تخلفات گمرکی خاص در صورتی اتفاق میافتند، که باعث وارد شدن زیان مالی به دولت بشوند، که به جهت تبعات منفی مضاعف آن، نسبت به تخلفات عام، با شدت بیشتر با متخلفین آن برخورد می شود وبعضا تبعات غیرقابل جبرانی برای اشخاص حقیقی یا حقوقی در برخواهد داشت.
مصادیق تخلفات گمرکی که موجب ورود ضرر به دولت می شود.| تخلفات گمرکی موجب ایجاد ضرر برای دولت شامل چه مواردی می شود؟
موارد شایع تخلفات گمرکی آن عبارتند از: عدم ارائه اظهارنامه کالا، کم ارزش کردن کالا، کم اظهاری کالا، برچسب گذاری اشتباه کالا، عدم گزارش ارزش کالا، عدم تعرفه دقیق کالا می باشد. که غالبا در اشکال اعلامی زیر محقق می گردد.
1.عدم اظهار کالا:
عدم اظهار کالا به این معناست، که صاحب کالا یا نماینده وی، تمام کالاهای خود را در اظهارنامه قید نکرده، تنها بخشی از آن را نام برده باشد. متخلفان به این روش قصد فرار از پرداخت حقوق گمرکی و عوارض و مالیات ورود و خروج را دارند. برهمین اساس صاحبین کالا جهت ورود کالا به کشور، موظف به اعلام و ارائه اطلاعات دقیق مشخصات کالای ورودی هستند. که این عدم ارائه اظهارنامه ممکن است، عامدا یا سهوا صورت پذیرد، که در هر دو فرض شخص مرتکب تخلف گمرکی عدم اظهار شده است.
2.اقدام عملی:
اقدام عملی به این معنا می باشد، که صاحب کالا بدون اینکه اظهارنامه گمرکی را به گمرک اجرایی تحویل دهد، قصد خارج کردن کالا از گمرک را داشته باشد.
3.تقلب در اظهارنامه گمرکی
این تخلف گمرکی شامل ارائه هر گونه اطلاعات نادرست یا تقلبی به صورت عامدانه در اظهارنامه گمرکی است. از جمله این موارد میتوان به اعلام ارزش کمتر از ارزش واقعی کالاها یا عدم اعلام کالاهای ممنوعه اشاره کرد. برای مثال کالایی 2000 تومان هزینه حقوق وعوارض گمرکی دارد و صاحب کالا یا نماینده وی ، آن را بهعنوان کالای دیگری اظهار نماید تا حقوق گمرکی کمتری به آن تعلق گیرد.
4.انجام هر گونه پنهانکاری نسبت به کالای گمرکی
پنهان کاری نسبت به کالای گمرکی، یکی دیگر از تخلفات و جرائم گمرکی است که به پنهان کردن تمام یا بخشی از اطلاعات کالاها در اظهارنامه گمرکی و یا سایر مدارک مربوط به تجارت بینالمللی اشاره دارد. که دایره مصادیق آن بالاتر از تقلب در اظهارنامه گمرکی است. به عنوان مثال کالای ژاپنی تعرفه گمرکی بالاتری دارد و وارد کننده برای پرداخت هزینه پایین تر گمرکی ، کالای وارد شده را به عنوان کالای چینی یا تایوانی اظهار می نماید.
مصادیق تخلفات گمرکی که موجب ایجاد ضرر به دولت نمی شود.
1.وسایل نقلیه خالی در ورود یا خروج از کشور باید فقط در اسکله های مجاز پهلو بگیرند یا در لنگرهای مجاز لنگر بیندازند یا به بمادی مجاز ( گمرک خانه های مرزی مجاز برای ورود یا خروج ) مراجعه و نسبت به انجام تشریفات گمرکی اقدام نمایند ( تخلیه، عبور یا بارگیری نمایند. ) همین قاعده در مورد فرودگاه ها هم ساری و جاری است. که جز با اخذ مجوز قبلی از گمرک یا اثبات قوه قهریه موجب منتفی شدن جریمه خواهد شد.
2.توقف وسایل نقلیه خالی ( دریایی، زمینی و هوایی ) در لنگرگاه ها، فرودگاه ها و راه های غیرمجاز مستلزم پرداخت جریمه است.
3.کسر یا اضافه تخلیه ها: در مورد کسر تخلیه کشتی، هواپیما، کامیون که ثابت شود نسبت به کسر یا اضافه تخلیه سونیتی نبوده، به اخذ جریمه برای هر بسته به میزانی که در قانون تعیین می شود، بسنده خواهد شد.
4.تسلیم اظهارنامه با مغایرت درمشخصات کالا که به قاچاق یا زیان مالی دولت منجر نشده باشد، فقط به جریمه مالی بسنده خواهد شد.
5.خارج نکردن وسایط نقلیه شخصی از کشور که به عنوان ورود موقت یا ترانزیت وارد می شود، درموعد مقرر خارج نشوند.صرفا جریمه در نظر گرفته می شود.
6.هرگونه تخلفی که به صورت صریح برای آن جریمه در قانون امور گمرکی تعیین نگردیده باشد.
میزان جریمه ناشی از تخلفات گمرکی | میزان جریمه گمرکی ناشی از مغایرت و ممنوع الورود بودن کالا
میزان جریمه ای که از شخص متخلف اخذ می گردد، بسته به شدت و زیان مالی وارده به دولت بشرح خواهد بود.
1.اگر مغایرت بعد از اظهار کالا متضمن زیان مالی دولت باشد علاوه بر اینکه ما به التفاوت حقوق گمرکی از متخلف اخذ می شود ، جریمه ای معادل ۱۰ تا ۱۰۰ درصد ما به التفاوت مذکور بسته به شرایط حاکم بر پرونده از فرد مذکور اخذ می گردد. البته اگر مغایرت بین اظهار و کالای موجود منتهی به اخذ ما به التفاوت به میزان بیش از ۵۰ درصد حقوق ورودی کالا شود ، جریمه ای که اخذ می شود معادل ۵۰ تا ۱۰۰ درصد ما به التفاوت خواهد بود.
2.اگر اظهار خلاف واقع صاحب کالا متضمن زیان مالی دولت نباشد ، به تشخیص رئیس گمرک محل جریمه ای معادل یک میلیون تا دومیلیون ریال از شخص متخلف اخذ و اظهارنامه ارائه شده اصلاح می گردد.
3.اگر کالا ممنوع الورود باشد، علاوه بر اخذ جریمه وفق بند قبل ، حداکثر سه ماه به صاحب کالا یا نماینده قانونی وی فرصت داده می شود تا نسبت به اعاده یا خارج کردن کالا از محوطه گمرکی اقدام کند و درصورتی که طبق این مقرره اقدامی نشود کالا به نفع دولت ضبط می گردد.
لازم به ذکراست، تعیین جریمه تخلفات گمرکی، غالبا از سوی رییس گمرک اجرایی به مسئول دایره ارزیابی یا معاون وی تفویض می شود .
اعضای کمیسیون بدوی حل و فصل تخلفات گمرکی
به موجب ماده 144 قانون امور گمرکی، اعضای کمیسیون بدوی رسیدگی به اختلافات گمرکی متشکل از:
الف. چهار نفر عضو اصلی از کارمندان گمرک ایران
ب. دو نفر عضو اصلی از کارمندان وزارت صنعت، معدن و تجارت
پ. یک نفر عضو اصلی از کارمندان وزارت امور اقتصاد و دارایی
ت. یک نفر عضو اصلی به عنوان نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران
ث. یک نفر عضو اصلی به عنوان نماینده اتاق تعاون
با توجه به تبصره ماده 144 قانون امور گمرکی، اعضای کمیسیون بدوی از میان افراد مطلع به امور گمرکی توسط دستگاههای مختلف انتخاب میشوند.
هزینه دادرسی در کمیسیون بدوی رسیدگی به تخلفات گمرکی
طبق تبصره 5 ماده 144 قانون امور گمرکی، صاحب کالا باید نیم درصد مبلغ مورد اختلاف با گمرک را به عنوان حق رسیدگی به حساب سپرده واریز نماید.
تشریفات و نحوه رسیدگی به تخلفات گمرکی در کمیسیون بدوی حل و فصل تخلفات گمرکی | نحوه اعتراض به جریمه تخلفات گمرکی در کمیسیون رسیدگی به تخلفات گمرکی
براساس ماده 209 آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی، با ارجاع پرونده به کمیسیون بدوی وقت رسیدگی با توجه به قوانین مربوط به آیین دادرسی مدنی تعیین و به صاحب کالا یا نماینده قانونی وی ابلاغ خواهد شد. عدم حضور مودی یا نماینده وی بدون عذرموجه مانع رسیدگی نخواهد بود. محل تشکیل کمیسیون ها در گمرک ایران است.
به موجب ماده 211 آیین نامه اجرایی مذکور؛ صاحب کالا یا نماینده وی، جهت اشرافیت به پرونده و امکان ارائه دفاعیات تخصصی می تواند با تقاضای کتبی از روسای کمیسیون ها پرونده خود را قبل از تشکیل جلسه رسیدگی در محل کمیسیون ها و تحت نظر مسوول مربوط مطالعه نمایند. برداشتن هرگونه تصویر یا رونوشت یا اضافه نمودن مدارک جدید منوط به کسب اجازه می باشد.
جلسات کمیسیون بدوی رسیدگی به تخلفات گمرکی با حضور حداقل 5 عضو کمیسیون رسمیت خواهد داشت و مصوبات آنها با رای اکثریت کل اعضا ( حداقل 5 نفر ) معتبر است.
مصوبات کمیسیون نسبت به هر پرونده باید درهمان جلسه روی ورقه چاپی مخصوص منعکس می گردد و به امضای اعضای حاضر در جلسه خواهد رسید، اعم از اینکه تصمیم متخذه، تصمیم نهایی باشد و یا ادامه رسیدگی به جلسه بعدی موکول و یا برای رفع نقص پرونده یا تحصیل نظر کارشناس یا آزمایشگاه قرار مقتضی صادر گردد.
هر گاه در موضوعی رای کمیسیون به اکثریت صادر شود، اعضایی که با اکثریت موافق نیستند، نظر خود را در زیر ورقه رای به عنوان اقلیت قید و امضا می نمایند.
نکته حائز اهمیت اینکه ؛ براساس بند ت ماده 216 آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی، کمیسیون های رسیدگی به اختلافات گمرکی دارای اختیارات وسیعی جهت کشف واقعیت می باشند و می توانند هرگونه تحقیقی جهت کشف واقع انجام دهند. از جمله اینکه در مواردی کمیسیون مراجعه به پرونده و سوابق و بازدید کالا را ضروری بداند، یک یا چند نفر از اعضا را برای بازدید و مطالعه پرونده و تهیه گزارش مامور نمایند.
مضافا اینکه، در مواردی که کمیسیون لازم بداند، موضوع را به کارشناس رسمی دادگستری یا مراجع علمی و رسمی یا اشخاصی که از طرف دستگاه های دولتی معرفی شده اند، ارجاع می نماید و حق الزحمه کارشناسی ( غیردادگستری ) و طرفی که باید آن را پرداخت نماید تعیین می کند، و یا صورتی که صاحب کالا یا نماینده وی اثبات ادعای خود را منوط به اخذ استعلام یا ارسال رونوشت اسناد و مدارک از اشخاص حقوقی بنماید، کمیسیون ضمن ارائه نامه به متقاضی، اشخاصی حقوقی را به موجب ماده 217 آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی، موظف به ارائه رونوشت اسناد و مدارک مطابق با مقررات قانون آیین دادرسی مدنی می نماید.
نکته حائز اهمیت دیگر اینکه ، به موجب ماده 215 آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی، کمیسیون ها جهت صدور رای موظفند، برای تشخیص کالا متن نمانکلاتور سیستم هماهنگ شده، یادداشت های توضیحی آن و آرای صادره از سوی شورای همکاری گمرکی درخصوص طبقه بندی کالا و در سایر موارد قوانین و مقررات مربوط را به طور دقیق ملاک عمل قرار داده و در اوراق رای صادره به منابع یاد شده اشاره نمایند.
مهلت اعتراض به رای کمیسیون بدوی حل و فصل تخلفات گمرکی در کمیسیون تجدید نظر گمرکی
به موجب تبصره 4 ماده 144 قانون امور گمرکی، صاحب کالا مکلف است، ظرف مدت 20 روز از تاریخ ابلاغ نسبت به ثبت اعتراض اقدام نماید.
اعضای کمیسیون تجدیدنظر حل و فصل تخلفات گمرکی
به موجب ماده 146 قانون امور گمرکی، کمیسیون تجدیدنظر اختلافات گمرکی مرکب از اشخاص ذیل است:
الف.یک نفر از کارمندان وزارت امور اقتصادی و دارایی به انتخاب وزیر ( رییس )
ب.یک نفر از معاونین گمرک ایران به انتخاب رییس کل گمرک ایران ( نایب رییس)
پ.یک نفر از کارمندان وزارت صنعت، معدن و تجارت به انتخاب وزیر
ت.یک نفر از قضات به انتخاب رییس قوه قضاییه
ث.یک نفر از اعضای هیات رییسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با معرفی رییس اتاق یا یک نفر از اعضای هیات رییسه اتاق تعاون به انتخاب رییس اتاق در مورد پرونده تعاونی ها.
هزینه دادرسی در کمیسیون تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات گمرکی
براساس تبصره 1 ماده 146 قانون امور گمرکی، برای طرح مجدد اعتراض در کمیسیون تجدیدنظراختلافات گمرکی، سپردن مبلغ یک درصد مبلغ مورد اختلاف در ارزش کالا، به عنوان حق رسیدگی ضروری است. که با فرض نقض تصمیم گمرک مبالغ سپرده واریزی در مراحل بدوی و تجدیدنظر به مودی باز می گردد.
شرایط و نحوه اعتراض به رای کمیسیون بدوی حل و فصل تخلفات گمرکی در کمیسیون تجدیدنظر گمرکی
چنانچه علیرغم ارجاع پرونده به کمیسیون بدوی، مودی کماکان قائل به تضییع حقوق خود باشد، می تواند با ثبت درخواست و سپردن یک درصد مبلغ مورد اختلاف با گمرک به عنوان حق رسیدگی نسبت به طرح اعتراض در کمیسیون تجدیدنظراقدام نماید. درغیراینصورت از ارجاع پرونده به کمیسیون تجدیدنظر امتناع خواهد شد و پرونده درکمیسیون بدوی قطعیت خواهد یافت و صرفا از طریق ارجاع پرونده به دیوان عدالت اداری امکان نقض رای صادره وجود خواهد داشت.
کمیسیون تجدیدنظر حل و فصل تخلفات گمرکی | تشریفات و نحوه رسیدگی به تخلفات گمرکی در کمیسیون تجدیدنظر حل و فصل اختلافات گمرکی
براساس تبصره 4 ماده 144 قانون امور گمرکی، رای کمیسیون بدوی رسیدگی به اختلاف گمرکی قطعی ولارم الاجرا می باشد. مگر در مواردی مبلغ مابه التفاوت بین نظر گمرک و مورد قبول مودی و یا ارزش گمرکی کالایی که اختلاف درخصوص شرایط ورود و صدور آن است، بیش از پنجاه میلیون ( 50.000.00 ) ریال باشد، که در این صورت صاحب کالا می تواند ظرف مدت 20 روز از تاریخ ابلاغ رای، تقاضای ارجاع پرونده به کمیسیون تجدیدنظر را بنماید.
مضافا اینکه صاحب کالا، به موجب تبصره 1 ماده 146 قانون امور گمرکی، برای طرح مجدد اعتراض خود درکمیسیون تجدیدنظر تخلفات گمرکی، می بایست معادل یک درصد ( 1./. ) مبلغ مورد اختلاف را به عنوان حق رسیدگی به صورت سپرده پرداخت نماید. در صورتی که رای صادره عینا در تائید نظریه گمرک باشد، به موجب تبصره 2 ماده 209 آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی، مبلغ مذکور به درآمد قطعی دولت منظورخواهد شد، لیکن در صورتی که رای کمیسیون تجدیدنظر به نفع مودی باشد، مبلغ سپرده مسترد خواهد شد. آرای صادره به وسیله کمیسیون تجدیدنظر اختلافات گمرکی قطعی و لازم الاجرا می باشد. هرچند قطعی بودن رای مانع طرح درخواست دستور موقت در دیوان عدالت اداری و طرح شکایت درشعب دیوان عدالت اداری نمی باشد.
تشریفات و نحوه رسیدگی به تخلفات گمرکی در کمیسیون تجدیدنظر حل و فصل اختلافات گمرکی
تشریفات و نحوه دادرسی و حدود صلاحیت و وظایف کمیسیون تجدیدنظر حل و فصل اختلافات گمرکی مشابه با مقررات کمیسیون بدوی است که در مقاله تقدیمی توضیح داده شد. با این تفاوت که جلسات کمیسیون تجدیدنظر حل و فصل اختلافات گمرکی با حضور تمامی اعضا ( 5 نفر ) رسمیت خواهد یافت و مصوبات آن با رای اکثریت کل اعضا ( حداقل سه نفر ) معتبر است.
نحوه ابلاغ رای کمیسیون های بدوی و تجدیدنظر حل و فصل تخلفات گمرکی
طبق ماده 217 آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی، پس از صدور رای از سوی کمیسیون ها، مسئول واحد امور کمیسیونها رای را برای ملاحظه رییس گمرک ایران ارسال و وی پس از قید عبارت ( ملاحظه شد ) رای را در جهت ابلاغ به مودی از طریق دفتر ستادی مربوطه به کمیسیون اعاده خواهد نمود.
مهلت اعتراض به رای تخلف گمرکی کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی در دیوان عدالت اداری
مهلت اعتراض برای اشخاص مقیم ایران 3 ماه و خارج از کشور 6 ماه می باشد.
نحوه اعتراض به رای قطعی کمیسیون تجدید نظر حل و فصل تخلفات گمرکی در دیوان عدالت اداری | اعتراض به رای کمیسیون حل و فصل اختلافات گمرکی در دیوان عدالت اداری
براساس تبصره 4 ماده 146 قانون امور گمرکی و بند 2 ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری، امکان رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آرای قطعی صادره از کمیسون های بدوی و تجدیدنظر اختلافات گمرکی، منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها در دیوان عدالت اداری وجود دارد.
با ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری، شعبه بدوی دیوان عدالت اداری با احراز تکمیل بودن پرونده، اقدام به ارسال یک نسخه از دادخواست و ضمایم به طرف دعوا می نماید. خوانده موظف است، ظرف مهلت یک ماه از تاریخ ابلاغ، نسبت به ارائه پاسخ اقدام نماید. با حصول پاسخ، شعبه بدوی دیوان در وقت نظارت و در صورت لزوم با تکمیل تحقیقات و ارجاع به کارشناسی اقدام به رسیدگی و صدور رای می نماید. رسیدگی در دیوان عدالت اداری غالبا غیرحضوری و بدون تشکیل جلسه رسیدگی است.
با توجه به جایگاه دیوان عدالت اداری، شعب دیوان عدالت اداری ، بدوا اقدام به رسیدگی شکلی می نماید و از ورود در ماهیت پرونده ممنوع می باشند و در فرض نقض شدن رای کمیسیون حل و فصل اختلافات گمرکی ، پرونده به کمیسیون هم عرض صادرکننده رای قطعی ارسال خواهد می گردد و کمیسیون هم عرض گمرکی، موظف است، با توجه به ایرادات اعلامی دیوان عدالت اداری، نسبت به صدور رای مقتضی اقدام نماید.
حال اگر رای کمیسیون هم عرض هم مورد قبول مودی نبود. مودی می تواند مجددا نسبت به طرح شکایت در دیوان عدالت اداری اقدام نماید، شعب دیوان این بار با ورود در ماهیت موضوع اقدام به صدور حکم ماهوی می نماید.
لیکن اگر شعب دیوان عدالت اداری نسبت به رد شکایت شاکی عمل نماید، صاحب کالا می تواند نسبت به اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری از طریق ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری و یا اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری جهت نقض رای صادره اقدام نماید.
که با عنایت به فنی و تخصصی بودن دعاوی گمرکی، بهره مندی از خدمات وکیل متخصص گمرکی و وکیل دیوان عدالت اداری و آشنا به قوانین امور گمرکی، نقش بسزایی در جهت نحوه طرح صحیح دعاوی گمرکی و ممانعت از تضییع حقوق در کمیسیون های رسیدگی به دعاوی گمرکی و مراجع قضایی و شعب دیوان عدالت اداری خواهد شد.
برهمین اساس، موسسه حقوقی آبان با بهره مندی از تخصص وکلای متخصص دعاوی گمرکی و نیز دارای سابقه فعالیت قضایی در دیوان عدالت اداری آمادگی کامل خود را جهت ارائه جامع ترین خدمات حقوقی درخصوص کلیه دعاوی گمرکی اعلام می نماید.
تخلفات گمرکی ناشی از تأخیر در خروج و تحویل وسایل نقلیه و کالا در مهلت مقرر
برخی از کالاها و وسایل نقلیه به صورت موقت وارد قلمرو سرزمینی ایران می شوند و در زمان ورود تحت رویه ورود موقت ، ورود موقت برای پردازش یا مرجوعی ورودیه عبوری، مقرر می شود که وسبله نقلیه یا کالای مزبور ظرف مهلت تعیین شده از قلمرو گمرکی خارج شوند، حال اگر این اقدام انجام نشود، و کالا یا وسیله نقلیه مزبور بیش از مهلت تعیین شده در قلمرو گمرکی بماند فرد واردکننده متخلف محسوب شده و جریمه خواهد شد.
موارد معافیت از جریمه تخلف گمرکی تأخیر در خروج
همانگونه که بیان شد، زمانی که کالایی به صورت موقت وارد کشور می شود و می بایست ظرف مهلت خاصی از قلمرو گمرکی خارج شود. اما این حکم مطلق نیست و درمواردی شخص علی رغم گذشت مهلت جریمه نخواهد شد.
1.قوه قهریه یا فورس ماژور
یکی از این موارد قوه قهریه یا همان فورس ماژور است. زمانیکه بنا به دلایل قهری مثل تلف کالا ، امکان خروج وسیله وارد شده مقدور نباشد ، شخص باید دلیل عدم امکان خروج کالا یا وسیله نقلیه را به گمرک بنا به مستندات قابل قبول اعلام نماید. در این صورت است که شخص از احراز تخلف و جریمه قانونی معاف خواهد شد.
2.تمدید مهلت خروج از کشور
چنانچه وسیله نقلیه ای به استناد جوازعبور بین المللی وارد کشور می گردد و مقرر است ظرف ۶ ماه از کشور خارج شود، ولی قبل از اتمام مهلت 6 ماه از طریق وزارت خارجه و گمرک جمهوری اسلامی ایران نسبت به تمدید این مهلت اقدام می نماید، نیز معاف عواقب تخلف گمرکی خواهد شد.
روشهای جلوگیری از تخلفات گمرکی | چگونه مانع تخلف گمرکی شویم؟
اشخاصی که فاقد سابقه بازرگانی لازم هستند و اطلاعات دقیقی از قوانین و مقررات گمرکی به خصوص نسبت به کالای گمرکی خود ندارند، به جهت ممانعت از هرگونه ایراد احتمالی از سوی گمرک و چه بسا مشمول مقررات قاچاق تلقی نمودن کالا، بهتر است علاوه بر اخذ مشاوره از متخصصین این حوزه گمرک، نسبت به ارائه درخواست مکتوب خود خطاب به گمرک جهت اعلام دقیق طبقه بندی کالای خود و حقوق و عوارض قانونی آن و نیز ممنوعیت ورود یا خروج آن اطلاع لازم را اخذ نمایند. که به عنوان سابقه به توانند در آتیه در مراجع رسیدگی کننده به آن استناد نمایند.