اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری 

اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری 

اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری یکی از طرق اعاده دادرسی از آرای دیوان عدالت اداری به جهت مخالفت با شرع یا قانون بودن رای صادره از طریق رئیس قوه قضاییه و رئیس دیوان عدالت اداری است. با توجه به اینکه اعتراض موضوع ماده ۷۹ تنها برای یک بار قابل طرح می باشد و احتمال پذیرفته شدن اعتراض بسیار کم است  و رسیدگی و دادرسی در دیوان عدالت اداری غیرحضوری و تنها از طریق تبادل لوایح انجام می شود و امکان ملاقات و .صحبت حضوری با قضات رسیدگی کننده برای اقناع پذیرش درخواست وجود ندارد.

برهمین اساس بهره مندی از خدمات وکیل متخصص دیوان عدالت اداری نقش بسزایی جهت تشخیص نحوه طرح صحیح دعوا و پیگیری حقوق تضییع شده در مرجع رسیدگی کننده خواهد داشت. لذا موسسه حقوقی آبان با بهره مندی از تخصص وکلای متبحر و دارای سابقه فعالیت قضایی در دیوان عدالت اداری، آمادگی کامل خود را جهت ارائه جامع ترین خدمات حقوقی درخصوص کلیه دعاوی مطروحه در دیوان عدالت اداری اعلام می نماید.

نحوه اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری | نحوه رسیدگی به اعاده دادرسی از طریق اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری 

محکوم علیه پرونده چنانچه بنای بر اعاده دادرسی از طریق اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری ( اصلاحی1402/02/10 ) را داشته باشد، می بایست نسبت به ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات قضایی یا سامانه ساجد نسبت به ارسال پرونده به دبیرخانه ماده 79 اقدام نماید، پرونده به قضات منتخب رئیس دیوان عدالت اداری ارجاع می شود. چنانچه قضات منتخب با تائید رئیس دیوان عدالت اداری قائل به خلاف شرع یا قانون بودن رای قطعی صادره باشند، یک بار پرونده توسط ریاست دیوان عدالت اداری با ذکر دلیل جهت رسیدگی ماهوی به شعبه هم عرض دادگاه صادرکننده رای قطعی ارسال می شود.شعبه مذکور مکلف است خارج از نوبت به پرونده رسیدگی و رأی مقتضی صادر کند. رای صادر شده قطعی است.

چنانچه رئیس قوه قضاییه نسبت به پذیرش درخواست اعاده دادرسی موافقت نماید، پرونده مجددا به ریاست دیوان عدالت اداری ارجاع خواهد شد و با صدور دستور، پرونده به شعبه هم عرض یا مرجع بالاتر در دیوان عدالت اداری ارجاع خواهد شد.

لازم به ذکر است، چنانچه رأی قطعی موضوع این ماده از شعبه بدوی دیوان عدالت اداری صادر شده باشد، در این صورت پرونده برای صدور رأی به شعبه تجدیدنظر ارجاع خواهد شد.

مهلت اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری | آیا اعاده دادرسی از طریق رئیس دیوان عدالت اداری مهلت دارد؟ 

در قانون دیوان عدالت اداری، جهت اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری مهلتی پیش بینی نشده است. برهمین اساس محکوم علیه در هر زمانی فرصت طرح درخواست را دارد.

آیا از قرارهای صادره از شعب دیوان عدالت اداری نیز می توان درخواست اعمال ماده 79 نمود؟ | اعاده دادرسی ازقرار شعب دیوان از طریق اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری 

بله، با تصریح ماده 79 به امکان اعتراض به رای شعب دیوان عدالت اداری و اطلاق رای به حکم و قرار، امکان اعتراض و اعاده دادرسی نسبت به قرارهای صادره از شعب دیوان عدالت اداری نیز وجود دارد.

اعتراض به اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری | ابطال رای اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری 

با توجه به نص صریح ماده 79 دیوان عدالت اداری که اشاره می نماید، که با پذیرش درخواست اعمال ماده 79، رئیس دیوان عدالت اداری، پرونده را، حسب مورد، به شعبه هم عرض یا مرجع بالاتر جهت رسیدگی ماهیتی به موضوع ارجاع خواهد داد و رای صادره قطعی است. لذا امکان اعتراض و نقض مجدد رای صادره دیگر وجود ندارد.

رد اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری | آیا امکان طرح درخواست مجدد اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری وجود دارد؟ 

طرح درخواست های مکرر اعمال ماده 79 محدود به تعداد معینی نیست؛ ولی درفرض پذیرش اولیه درخواست اعمال ماده 79 و ارجاع پرونده به شعبه صالح به رسیدگی و با فرض رد شدن درخواست اعاده دادرسی ، امکان طرح مجدد آن دیگر امکان پذیر نمی باشد.

آثار پذیرش اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری چیست؟

با پذیرش درخواست اعمال ماده 79 از طریق ریاست قوه قضاییه یا رئیس دیوان عدالت اداری، اجرای رای تا زمان صدور حکم قطعی متوقف خواهد شد.

آیا امکان نقض رای صادره از طریق اعمال ماده 79 وجود دارد؟ | آیا امکان تجدیدنظرخواهی از رای صادره در اعمال ماده 79 وجود دارد؟

خیر، به موجب ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری، امکان نقض رای صادره در اجرای ماده 79 دیگر وجود ندارد.

آیا امکان اعمال ماده 79 جهت نقض آرای مخالف با رای وحدت رویه عدالت اداری وجود دارد؟

بله، به موجب رای شماره 429 مورخ 1395/07/06 هیات عمومی دیوان عدالت اداری امکان نقض آرای سابق و مخالف با رای وحدت رویه دیوان عدالت اداری از طریق اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری امکان پذیر شده است. که در ادامه به متن رای اشاره می شود.

رأي شماره 429 مورخ 1395/07/06 هيأت عمومي ديوان عدالت اداري در خصوص پذيرش اعمال ماده 79 قانون ديوان عدالت اداري

رأي هيأت عمومي :
اولاً : تعارض در آراء مذكور محرز است.
ثانیا:حكم مقرر در ماده 89 قانون تشكيلات و آيين دادرسي ديوان عدالت اداري مصوب سال1392 مبني بر اين كه « اثر آراء وحدت رويه نسبت به آينده است و موجب نقض آراء سابق نمي‌شود.» به اين معني است كه رأي وحدت رويه، آراء شعب ديوان كه پيش از صدور رأي وحدت رويه و مغاير استدلال قانوني مصرح در آن صادر شده است را قهراً نقض نمي‌كند. از طرفي مطابق ماده 79 قانون مذكور، در صورتي كه رئيس قوه قضاييه يا رئيس ديوان عدالت اداري رأي قطعي شعب ديوان را خلاف بين شرع يا قانون تشخيص دهند، مي‌توانند براي رسيدگي ماهوي و صدور رأي به مرجع صالح ارجاع كند.

 بنا به مراتب اعمال ماده 79 قانون ياد شده در فرض وجود رأي وحدت رويه مغاير حكم ماده 89 آن قانون نيست، زيرا حكم ماده 89 ناظر بـر منع قهري تسري رأي وحدت رويه به گذشته است و مانع اعمال اختيارات رئيس قوه قضائيه و رئيس ديوان عدالت اداري مطابق ماده 79 نيست و محدوديتي در اين زمينه ايجاد نكرده است.

 در نتيجه رأي شعبه پنجم تجديدنظر ديوان عدالت اداري به شماره دادنامه 9309970955502471ـ1393/12/10 و آراء شعبه هشتم تجديدنظر ديوان عدالت اداري به شماره دادنامه‌هاي 9309970955800966 ـ 1393/11/12، 9309970955800968 ـ 1393/11/12، 9309970955800971 ـ 1393/11/12، 9309970955800974 ـ 1393/11/12 كه در آنها استدلال رئيس ديوان عدالت اداري مبني بر اين كه آراء شعب مغاير قوانين مربوط به بيمه و بازنشستگي صادر شده و هيأت عمومي در خصوص موضوع نيز رأي صادر كرده است را پذيرفته‌اند و با استناد به ماده 79 قانون ياد شده آراء شعب ديوان عدالت اداري را نقض كرده‌اند صحيح و موافق مقررات تشخيص شد. اين رأي به استناد بند 2 ماده 12 و ماده 89 قانون تشكيلات و آيين دادرسي ديوان عدالت اداري مصوب سال 1392 براي شعب ديوان عدالت اداري و ساير مراجع اداري مربوط در موارد مشابه لازم‌الاتباع است.

خدمات تخصصی موسسه حقوقی آبان 

النهایه با عنایت به حجم و پیچیدگی دعاوی حقوقی ، صرف مطالعه مطالب تقدیمی راهگشای حل مشکلات حقوقی اصحاب دعوا نمی باشد. لذا در جهت تسهیل اقدامات حقوقی و ممانعت از تضییع حقوق ، بهره مندی از خدمات وکیل متخصص برحسب نوع دعوا ، امری لازم و غیر قابل اجتناب است.

بر همین اساس موسسه حقوقی آبان با بهره مندی از وکلای متخصص در هر بخش ، آمادگی کامل خود را جهت ارائه جامع ترین خدمات حقوقی اعلام می نماید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up