اعتراض به رای کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی ابتدائا ظرف مدت 30 روز در کمیسیون تجدیدنظر سازمان تامین اجتماعی قابل انجام است. لکن اگر مهلت مقرر طرح اعتراض نگردد یا کمیسیون تجدیدنظر به تائید رای اولیه تماما یا جزئا اقدام نماید، رای صادره قطعی است. اما به موجب بند 2 ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری، آرا و تصمیمات قطعی کمیسیون های پزشکی قانونی، از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها قابل طرح در دیوان عدالت اداری است. که با طرح شکایت و قبول آن پرونده مجدد به کمیسیون هم عرض صادرکننده رای قطعی ارجاع خواهد شد. تا با لحاظ رای دیوان نسبت به رسیدگی مجدد اقدام نماید.
مدت زمان اعتراض به رای کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی در دیوان عدالت اداری
به موجب تبصره 2 ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری، از زمان تصویب این قانون، مهلت تقدیم دادخواست، راجع به آرای کمیسیون های پزشکی تامین اجتماعی برای اشخاص مقیم در داخل کشور سه ماه و برای افراد مقیم خارج از کشور، شش ماه از تاریخ ابلاغ رای یا تصمیم قطعی مرجع مربوط مطابق با قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی است. لازم به ذکر است، کمیسیون های پزشکی سازمان تامین اجتماعی، به موجب این تبصره موظف اند، در رای یا تصمیم خود تصریح نمایند که رای یا تصمیم آن ها ظرف مدت مزبور قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری است.
نکته مهم اینکه در مواردی که ابلاغ واقعی نبوده و ذی نفع ادعای عدم اطلاع از آن را بنماید، شعبه دیوان در ابتداء به موضوع ابلاغ رسیدگی می نماید. و در مواردی که به موجب قانون سابق، اشخاصی قبلا حق شکایت در مهلت بیشتری داشته اند، مهلت مذکور، ملاک محاسبه است.
شرایط اعتراض به رای کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی در دیوان عدالت اداری
- ثبت دادخواست به صورت حضوری در دبیرخانه دیوان عدالت اداری یا نمایندگی اداری آن در مراکز دادگستری هر استان یا ارسال دادخواست از طریق سامانه ساجد یا ثبت شکایت از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و ارسال پرونده به صورت سیستمی به دبیرخانه دیوان عدالت اداری
- ثبت دادخواست ظرف مهلت 3 ماه از تاریخ قطعیت رای کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی برای اشخاص مقیم ایران و 6 ماه برای اشخاص مقیم در خارج از کشور
- تصریح جهت یا جهات نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها در متن دادخواست
- ضمیمه نمودن گواهی ابلاغ رای و آرای صادره و دلایل و مدارک مورد استناد خواهان
نحوه رسیدگی به اعتراض به رای کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی در دیوان عدالت اداری
از تاریخ لازم الاجرا شدن تبصره 2 الحاقی به ماده 3 قانون دیوان عدالت اداری مورخ 1402/02/10 ، رسیدگی در دیوان عدالت اداری نسبت به آرای مراجع اختصاصی اداری ( شبه قضایی ) از قبیل کمیسیون های پرشکی سازمان تامین اجتماعی ، منبعد به صورت یک مرحله ای است و پرونده مستقیما به یکی از شعب تجدیدنظر ارجاع می شود.
نحوه رسیدگی در دیوان عدالت اداری به صورت غیرحضوری است و به ندرت جلسه رسیدگی تشکیل یا طرف دعوا برای ادای توضیحات دعوت می شود. در ادامه با تکمیل بودن دادخواست ، یک نسخه از دادخواست برای طرف دعوا ارسال خواهد شد. که وی مکلف است ، ظرف مدت 30 روز از تاریخ ابلاغ نسبت به ارسال پاسخ مکتوب اقدام نماید. که با وصول پاسخ و در وقت نظارت ، شعبه دیوان نسبت به مطالعه پرونده و صدور تصمیم مقتضی اقدام خواهد نمود.
نحوه رسیدگی به اعتراض به رای کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی به موجب رای وحدت رویه شماره 523 مورخ 1390/11/24 هیات عمومی دیوان عدالت اداری و بند 2 ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری ، منحصرا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها ، قابل شکایت در دیوان عدالت اداری است.
یا به عبارت دیگر دیوان عدالت اداری اقدام به رسیدگی شکلی می نماید و از ورود در ماهیت پرونده و صدور حکم ممنوع است و با نقض رای ، پرونده را با صدور قرار قبول شکایت ، مجددا به کمیسیون هم عرض صادرکننده رای قطعی، جهت رسیدگی مجدد با رعایت موارد نقض اعلامی از سوی شعبه دیوان عدالت اداری ارجاع خواهد داد.
اما اگر شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری در رسیدگی خود مستقیما ، نسبت به تایید رای کمیسیون و رد شکایت شاکی اقدام نماید، امکان اعاده دادرسی وفق ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری برای خواهان وجود دارد.
و چنانچه کمیسیون پزشکی تامین اجتماعی ، باز هم به رای سابق خود اصرار ورزد یا رای صادره مطلوب شاکی نباشد ، امکان طرح مجدد شکایت در دیوان عدالت اداری بازهم وجود دارد. در این صورت دیوان عدالت اداری ، برخلاف رسیدگی اولیه ، این بار امکان ورود در ماهیت موضوع و صدور حکم قطعی خواهد داشت.
اما اگر در مرحله اعتراض دوم صورت گرفته ، شعبه تجدیدنظر حکم قطعی دال بر تایید رای کمیسیون پزشکی را صادر نماید، با توجه به ورود شعبه به ماهیت موضوع و صدور حکم امکان اعاده دادرسی به موجب ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری با اثبات یکی از جهات مصرحه در این ماده در شعبه صادرکننده رای قطعی وجود دارد.
نحوه اعاده دادرسی نسبت به رد شکایت اعتراض به رای کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی در دیوان عدالت اداری از طریق اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری
در قانون دیوان عدالت اداری، جهت اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری مهلتی پیش بینی نشده است. برهمین اساس محکوم علیه در هر زمانی فرصت طرح درخواست را دارد.
محکوم علیه پرونده چنانچه بنای بر اعاده دادرسی از طریق اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری ( اصلاحی1402/02/10 ) را داشته باشد، می بایست نسبت به ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات قضایی یا سامانه ساجد نسبت به ارسال پرونده به دبیرخانه ماده 79 اقدام نماید، پرونده به قضات منتخب رئیس دیوان عدالت اداری ارجاع می شود.
چنانچه قضات منتخب با تائید رئیس دیوان عدالت اداری قائل به خلاف شرع یا قانون بودن رای قطعی صادره باشند، یک بار پرونده توسط ریاست دیوان عدالت اداری با ذکر دلیل جهت رسیدگی ماهوی به شعبه هم عرض دادگاه صادرکننده رای قطعی ارسال می شود. شعبه مذکور مکلف است، خارج از نوبت به پرونده رسیدگی و رأی مقتضی صادر کند. رای صادر شده قطعی است.
چنانچه رئیس قوه قضاییه نسبت به پذیرش درخواست اعاده دادرسی موافقت نماید، پرونده مجددا به ریاست دیوان عدالت اداری ارجاع خواهد شد و با صدور دستور، پرونده به شعبه هم عرض یا مرجع بالاتر در دیوان عدالت اداری ارجاع خواهد شد.
لازم به ذکر است، چنانچه رأی قطعی موضوع این ماده از شعبه بدوی دیوان عدالت اداری صادر شده باشد، در این صورت پرونده برای صدور رأی به شعبه تجدیدنظر ارجاع خواهد شد.