بیمه کارگر توسط کارفرما یکی از مهم ترین وظایف محوله بر عهده کارفرما در قوانین کار و تامین اجتماعی است. درصورتی که کارفرما علیرغم به کارگیری کارگر به این تعهد قانونی عمل ننماید ، مشمول ضمانت اجراهای قانونی از جمله پرداخت جریمه در نظر گرفته شده است.
مقصود از الزام به پرداخت حق بیمه کارگر توسط کارفرما چیست؟
ماده 148 قانون کار و 36 قانون تامین اجتماعی کارفرمایان را موظف نموده که به محض اشتغال به کار کارگر او را بیمه نمایند و 30 درصد حق بیمه تامین اجتماعی را که 23 درصد آن بر عهده کارفرما بوده و 7 درصد آن از حقوق کارگر کسر می شود را ماهانه به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز نمایند.
مستندات قانونی تکلیف قانونی کارفرما به بیمه نمودن کارگر
بموجب ماده 148 قانون کار و ماده 183 قانون تامین اجتماعی کارفرمایان موظف به بیمه نمودن کارگران وفق مقررات قانون تامین اجتماعی شده است. که عبارتند از:
1.ماده 148 قانون کار:
بموجب ماده 148 قانون کار، کارفرمایان کارگاههای مشمول این قانون مکلف هستند براساس مقررات قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند.
2.ماده 36 قانون تامین اجتماعی:
کارفرما مسئول پرداخت حق بیمه سهم خود و بیمه شده (کارگر) به سازمان می باشد و مکلف است در موقع پرداخت مزد یا حقوق و مزایا، سهم بیمه شده (کارگر) را کسر کند و سهم خود را به آن افزوده و به سازمان تأدیه کند. در صورتی که کارفرما از کسر حق بیمه سهم بیمه شده خودداری کند، شخصاً مسئول پرداخت آن خواهد بود. تأخیر کارفرما در پرداخت حق بیمه یا پرداخت نکردن آن رافع مسئولیت و تعهدات سازمان در مقابل بیمه شده نخواهد بود.
3.ماده 183 قانون تامین اجتماعی:
ماده 183 قانون تامین اجتماعی در جهت ایجاد ضمانت اجرا نسبت به ایفای تعهد از سوی کارفرما تصریح می نماید .((کارفرمایانی که بر خلاف مفاد ماده 148 این قانون از بیمه نمودن کارگران خود خوداری نمایند، علاوه بر تادیه کلیه حقوق متعلق به کارگر (سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوط محکوم خواهند شد. ))
ضمانت اجرای عدم پرداخت حق بیمه کارگر توسط کارفرما ( آیا بیمه نکردن کارگر جریمه دارد؟ )
در صورتی که کارفرما به تعهد قانونی خود نسبت به پرداخت حق بیمه کارگر عمل ننماید، علاوه بر اینکه شخصا مسئول پرداخت حق بیمه کارگرخواهد بود، به پرداخت جریمه نقدی معادل 2 تا 10 برابرحق بیمه نیزمحکوم خواهد شد. که با پرداخت این مبلغ کارگر می تواند از مزایای بیمه تامین اجتماعی بهره مند شود ولی باید دانست بموجب ماده 36 قانون تامین اجتماعی ، عدم ایفای تعهد کارفرما مانع محروم شدن کارگر از حمایتهای بیمه تامین اجتماعی و رافع مسئولیت سازمان تامین اجتماعی نسبت به کارگر نمی شود.
همچنین ، بموجب تبصره 2 ماده 1 قانون (دریافت جرایم نقدی از کارفرمایان کارگاه های مشمول قانون تامین اجتماعی که ظرف مهلت مقرر، نسبت به ارسال صورت مزد و حقوق بیمه شدگان و حق بیمه مربوط اقدام نمی نمایند)، در خصوص رد نکردن حق بیمه و حق بیمه بیکاری کارگر در برخی ماه های خاص، مقرر می دارد:
“کارفرمایانی که در موعد مقرر در این قانون، تمام یا قسمتی از حق بیمه و بیمه بیکاری مربوط به هر ماه را پرداخت ننمایند، علاوه بر تادیه اصل حق بیمه و بیمه بیکاری، ملزم به پرداخت جریمه نقدی مقطوع به این ترتیب خواهند بود:
الف – تا مبلغ 300000 ریال بدهی ماهانه، معادل 7 درصد تمام یا کسر بدهی پرداخت نشده همان ماه.
ب – از مبلغ 300000 ریال تا مبلغ 1200000 ریال بدهی ماهانه معادل، 12 درصد تمام یا کسری بدهی پرداخت نشده همان ماه.
ج – از مبلغ 1200000 ریال تا مبلغ 2500000 ریال بدهی ماهانه، معادل 17 درصد تمام یا کسری بدهی پرداخت نشده همان ماه.
د – از مبلغ 2500000 ریال به بالا بدهی ماهانه، معادل 22 درصد تمام یا کسری بدهی پرداخت نشده همان ماه.”
بر اساس دو ماده فوق، چنانچه کارفرما، از بیمه نمودن کارگر خود، امتناع و استنکاف نماید یا از رد کردن حق بیمه کارگر کارگاه خود، در برخی ماه ها، خودداری کند، باید، جریمه ای معادل دو تا ده برابر حق بیمه ای که موظف به پرداخت آن بوده یا بسته به مبلغ بدهی ماهانه، معادل 7 ، 12، 17، 22 درصد تمام یا کسر بدهی پرداخت نشده همان ماه را به سازمان تامین اجتماعی، بپردازد.
نحوه طرح شکایت از کارفرما به دلیل عدم پرداخت حق بیمه کارگر
کارگرابتدائا می بایست نسبت به ثبت نام درسامانه جامع اداره کار اقدام نماید و از طریق سامانه مذکور نسبت به طرح شکایت نسبت به حقوق ادعایی از قبیل عدم پرداخت حق بیمه و یا مطالبه سنوات و مزایای پایان کار خود اقدام نماید.
پرونده ابتدائا به هیات تشخیص اداره کارارجاع می شود. با ارجاع به یکی از شعبات هیات تشخیص ، این شعبه نسبت به تشکیل پرونده و تعیین زمان دادرسی و ابلاغ به طرفین جهت حضوراقدام می نماید.هیات تشخیص با تشکیل جلسه رسیدگی و پس از استماع اظهارات و دفاعیات طرفین، نسبت به صدوررای اقدام می نماید، رای صادره ظرف 15 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی درهیات نظارت اداره کار می باشد. حکم صادره از سوی هیات نظارت اداره کار قطعی و لازم الاجرا می باشد.
رای صادره نیز با توجه به صلاحیت دیوان عدالت اداری قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری است. مضافا اینکه رای بدوی شعب دیوان نیز قابل تجدید نظرخواهی در دیوان عدالت اداری می باشند.
مهلت شکایت کارگر از کارفرما برای پرداخت حق بیمه
مهلت طرح شکایت کارگربابت عدم پرداخت حق بیمه کارگر مقید به مهلت خاصی نیست. مضافا اخراج کارگر نیز تا زمان تائید نافی دریافت حق بیمه نمی باشد.
نحوه محاسبه پرداخت حق بیمه کارگران چگونه است؟
بموجب قوانین کار و تامین اجتماعی، کارفرمایان موظف به بیمه نمودن کارگر و تعهد بر پرداخت معادل 30 درصد از حقوق کارگران تحت عنوان حق بیمه را دارند. ازمجموع این مبلغ 23 درصد سهم کارفرما و 7 درصد سهم کارگر می باشد و نحوه محاسبه این حق بیمه دارای دو فرض است.
الف. کارگری که حق بیمه وی پرداخت نشده است ، ولی همچنان درآن کارگاه مشغول به کاراست، دراین حالت، حقوق فعلی کارگر ملاک محاسبه حق بیمه قرار خواهد گرفت و نحوه محاسبه به این صورت است.
%30 * مدت زمان عدم واریز حق بیمه * مبلغ دستمزد فعلی کارگر
ب.کارگری که حق بیمه وی پرداخت نشده است ، ولی سابقا در کارگاه مربوطه اشتغال داشته است،این صورت دستمزد همان سال اشتغال کارگر ملاک محاسبه حق بیمه می باشد.
%30* مدت زمان عدم واریز حق بیمه وسط کارفرما * دستمزد سال اشتغال به کار
جریمه یک سال بیمه نکردن کارگر
میزان جریمه عدم پرداخت حق بیمه کارگر از سوی کارفرما ، بسته به نرخ حق بیمه معوقه در آن سال و حقوق کارگر متفاوت است.
خودداری از بیمه کردن کارگر چه مجازات قانونی دارد؟
ماده۱۴۸ قانون کار: کارفرمایان کارگاههای مشمول این قانون مکلف هستند بر اساس قانون تأمین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام کند.
ماده ۱۸۳ قانون کار: کارفرمایانی که بر خلاف مفاد #ماده_۱۴۸ این قانون از بیمه کردن کارگران خود خودداری کنند، علاوه بر تأدیه کلیه حقوق متعلق بهکارگر (سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد.
مبلغ جریمه حق بیمه پرداخت نشده کارفرما به چه کسی پرداخت می شود؟
جریمه عدم پرداخت حق بیمه به کارگر تعلق نمی گیرد، بلکه جریمه عدم پرداخت حق بیمه ، متعلق به سازمان تامین اجتماعی می باشد.
مرجع صالح به رسیدگی به دعوای الزام کارفرما به پرداخت حق بیمه کارگر
مراجع حل اختلاف کارگر و کارفرما موظف به رسیدگی به دعوای الزام کارفرما به پرداخت حق بیمه کارگر می باشند. ابتدائا هیات تشخیص اداره کار و متعاقبا رای صادره ظرف مهلت 15 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی درهیات نظارت اداره کار می باشد.
رای صادره نیز با توجه به حدود صلاحیت و وظایف دیوان عدالت اداری قابل اعتراض در شعب بدوی دیوان عدالت اداری است. مضافا اینکه رای بدوی شعب دیوان نیز قابل تجدید نظرخواهی دردیوان عدالت اداری می باشد.
18 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام. من بیمه پایه و تکمیلی تحت پوشش پدرم هستم و چند ماهه که در یک مطب مشغول به کار هستم و بازرس بیمه تامین اجتماعی اومد و گفتن که باید برای من بیمه رد بشه ولی بیمه ۱۵ روزه در ماه رد میشه و کامل نیس. از اونجایی که با فعال شدن بیمه تامین اجتماعی بیمه تکمیلیم حذف میشه و من هم موقتا اینجا هستم نمیخوام که بیمه تکمیلیم رو به دلیل مزایایی که داره از دست بدم اما بازرس قبول نکرد به بهانههای مختلف و گفت باید مدارکم رو تحویل بدم وگرنه کارفرما جریمه میشه. میخواستم بدونم آیا از نظر قانونی این موضوع اجباری هست که تا زمانی که اونجا مشغولم حتما برای من بیمه تامین رد بشه؟ ایا امکانش نیست با رضایت خودم بیمه نشم و کارفرما هم جریمه نشه
جزء ضوابط است که کلیه کارگران و کارمندان بایستی تحت پوشش بیمه باشند
همسر من در شرکتی کار میکند که حق بیمه آنها را با پایه وزارت کار پرداخت میکردند در حالی که حقوقشان بیشتر بود، عیدی و سنوات را هم برپایه وزارت کار میدادند، الان یک سالی میشود که برپایه حقوق خودشان واریز میکنند، ایا میتوان پیگیری کرد و مابهالتفاوت را دریافت کرد؟ چگونه بدون از دست دادن شغل پیگیری کند؟
به هیات حل اختلاف کارگری محل خدمت خود شکایت کنید و به بیمه مراجعه کنید
باسلام بنده ۶ماه راننده شرکت پخش موادغذایی بودم بیمه فقط ۱ماه اونم برج۵رد شده حقوق برج اخرم بهم ندادن هرچی پیگیری کردم جواب درست نگرفتم بهشون گفتم ازطریق اداره کار اقدام میکنم با توجه به نفوذی که داره اتهام دزدی بهم زده و بدون مدرک ودلیل قاضی بهم گفت بنده تشخیص میدم و مدارک من بررسی کردم محکومی برو رضایت بگیر چطوری اثبات کنم بیگناه هسم
رأی دادگاه مبنی بر سرقت بایستی صادر شود تا شما در مهلت مقرر قانونی نسبت به تجدیدنظرخواهی اقدام نمائید و از خود در قالب لایحه دفاعیه هوشمندانه به دفاع بپردازید.
ببخشید ما کارگری داشتیم دو سال با توجه به اینکه بهشون گفته بودیم بیمه نمیکنیم اگر شکایت کند شاهد برای این که ما گفتیم ببریم قبول میکنند؟
مطابق قانون کار شما ملزم به بیمه نمودن کارگر خود هستید در صورتی شکایت کند مشمول جریمه و بیمه ایشان خواهید بود
باسلام.ما در مجموعهای ۲۴واحدی زندگی می کنیم.واحد سرایداری هم در اختیار یه زوج میانسال ایرانی هست.اونا خدمات نظافتی و بردن زباله ها رو انجام میدم ولی نگهبانی رو قبول نکردن،و ما هم اسکان و پول آب و برق و گاز اونا رو انجامیدیم به اضافه ماهی دومیلیون هم حقوق میدیم.که البته هیچ قرار دادی نوشته نشده .
حالا سوال من اینه که در آینده اینکه بیمه نشدن و ما به عنوان کارفرما با اونا قرار داد نداریم برامون دردسر نمیشه.مثلا برن شکایت کنند ما محکوم به پرداخت حق بیمه نمیشیم.
ممنون میشم پاسخ بدید
سلام طبق قانون قراردادسرایداری نوعی قرارداد شغلی است که از یک طرف بین کارفرما که مالک یا مدیر ساختمان است، و طرف دیگر که در این قرارداد سرایدار نامیده میشود، برقرار میگردد. این قرارداد بر اساس قانون کار نوشته میشود و سندی رسمی و معتبر است. بدین ترتیب بر اساس همین قرارداد، دو طرف تعهد میتوانند با استناد به آن به اداره کار مراجعه کنند.
بنابراین توجه کنید که حتی بدون وجود قرارداد نیز ایشان میتوانند مدعی حق و حقوق خود گردند.
چه حمایت هایی از کارگر بیمار در قانون صورت گرفته است؟
ممکن است کارگران در زمانی که مشغول بهکارند، دچار بیماری ناشی از کار یا غیر آن شوند در ماده ۷۴ قانون کار آمده است: مدت مرخصی استعلاجی، با تایید سازمان تامین اجتماعی، جزو سوابق کار و بازنشستگی کارگران محسوب خواهد شد.
بر اساس این ماده، مدت مرخصی هر مقدار که تعیین شود در سابقه کاری کارگران لحاظ میشود. برای مثال کارگری در آخرین سال کاری خود دچار بیماری شده و براساس تشخیص سازمان تامین اجتماعی برای درمان، ۶ ماه مرخصی استعلاجی دریافت میکند پس از بازگشت به کار با ۶ ماه مشغول بودن به کار، بازنشسته میشود و نیازی نیست آن ۶ ماهی که در حال درمان بیماری خود بوده را جبران کند
آیا راهی هست که کارفرما سوابقی که پرداخت نکرده را پرداخت کند؟
به استناد ماده 148 قانون کار، کارفرما مکلف به بیمه نمودن کارگر از روز اول شروع بکار می باشد؛ و در صورتیکه استنکاف نموده باشد” شما می بایستی با مراجعه به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی محل مربوطه ، و ثبت دادخواست مبنی بر الزام کارفرما به پرداخت حق بیمه اقدام کند.
ده سال پیش شرکت برام سه ماه بیمه رد نکرد
هم قرارداد دارم هم فیش حقوقی اون سه ماه رو
الان اگه شکایت کنم اداره کار آیا بیمه اون سه ماه واریز میشه ؟یا جریمه اش رو بهم میدن؟
سلام بله با شکایت شما، سه ماه در سوابق شما وارد و محسوب خواهد شد.
چه افرادی بیمه بیکاری دریافت نمیکنند؟
موارد زیر مشمول دریافت بیمه بیکاری نمیشوند:
بازنشستگان و از کار افتادگان کلی، مشمول بیمه بیکاری نمیشوند.
صاحبان حِرَف و مشاغل آزاد و بیمهشدگان اختیاری، مشمول بیمه بیکاری نمیشوند.
اتباع خارجی مشمول بیمه بیکاری نمیشوند.
کسانی که به هر دلیل استعفا دادهاند.
کسانی که به هر دلیل ترک کار کردهاند.
افرادی که کارفرما حقبیمه بیمه بیکاری آنها را پرداخت نکرده باشد.