ابطال نام تجاری

ابطال نام تجاری

ابطال نام تجاری به جهت عدم رعایت مقررات قانونی مانند مشابهت با نام تجاری دیگر از جمله حمایت  های قانونی قانونگذار از نام های تجاری می باشد . شرکت‌ها باید خود را از شرکت‌های دیگر متمایز کنند. برای این منظور، آنها یک نام تجاری را انتخاب خواهند کرد. نام‌های تجاری و علائم تجاری معمولاً این واقعیت را به اشتراک می‌گذارند که آنها یک عملکرد متمایز کننده دارند. با این حال، بر خلاف علائم تجاری ، نام‌های تجاری یک شرکت را از شرکت دیگر متمایز می‌کنند. در این راستا، به عنوان یک اصل کلی، این تمایز کاملاً مستقل از کالاها یا خدماتی است که آن شرکت ارائه می‌دهد.  طبق بند ج ماده 30 قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 ” نام تجارتی یعنی اسم یا عنوانی که معرف و مشخص کننده شخص حقیقی یا حقوقی باشد ” . ابطال نام تجاری مانند ابطال علائم تجاری ، به جهت حمایت قانونگذار از دارنده و مالک حقوق تحت حمایت قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علایم تجاری در برابر هرگونه نقض حقوق می باشد .

موارد ابطال نام تجاری 

موارد ابطال نام تجاری به موجب مقررات قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علائم تجاری عبارت است از : 

  • الف – نام تجاری ، عين نام تجاری باشد كه قبلاً به نام مالك ديگري ثبت شده و يا تاريخ تقاضاي ثبت آن مقدم يا داراي حق تقدم براي همان موسسه یا شرکت و بنگاه اقتصادی كه به‌ لحاظ ارتباط و شباهت موجب فریب و گمراهی شود .
    ‎‎‎
  • ب – نام تجاری خلاف موازين شرعي يا نظم عمومي يا اخلاق حسنه باشد.
    ‎‎‎
  • ج – نام تجاری يا به طرز گمراه كننده‌ اي شبيه يا ترجمه يك علامت يا نام تجاري باشد كه براي همان كالاها يا خدمات مشابه متعلق به مؤسسه ديگري در ايران معروف است‌.

نحوه طرح دعوای ابطال نام تجاری  

دعوای ابطال نام تجاری از جمله دعاوی رایج در حوزه دعاوی مالکیت فکری می باشد . برای ابطال نام تجاری ذینفع با اثبات موارد ابطال نام تجاری مانند تشابه نام تجاری موخر به نام تجاری خواهان به نحوی که موجه اشتباه می شود می تواند دعوای ابطال نام تجاری را در دادگاه حقوقی مطرح نماید . برای طرح دعوای فوق ذینفع باید ثبت دادخواست ابطال نام تجاری شرکت یا بنگاه اقتصادی که حق تقدم و حقوق مکتسبه ناشی از نام او را رعایت نکرده است از دادگاه صالح ابطال نام تجاری خوانده را بخواهد .

مستندات قانونی ابطال نام تجاری 

  1. بند ج ماده 30 قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری : نام تجارتي يعني اسم يا عنواني كه معرف و مشخص كننده شخص حقيقي يا حقوقي باشد.
  2. ماده 46 قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری:  اسم يا عنواني كه ماهيت يا طريقه استفاده از آن برخلاف موازين شرعي يا نظم عمومي يا اخلاق حسنه باشد و يا موجبات فريب مراكز تجاري يا عمومي را نسبت به ماهيت مؤسسه ‌اي فراهم كند كه اسم يا عنوان معرف آن است‌، نمي ‌تواند به عنوان يك نام تجارتي به كار رود.
  3. ‎‎‎ماده 47 قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری : با رعايت قوانين و مقررات ثبت اجباري نامهاي تجارتي‌، اين قبيل نامها حتي بدون ثبت‌، در برابر عمل خلاف قانون اشخاص ثالث حمايت مي ‌شوند. ‎‎‎هرگونه استفاده از نام تجارتي توسط اشخاص ثالث‌، به صورت نام تجاري يا علامت ياعلامت جمعي‌، يا هرگونه استفاده از آنها كه عرفاً باعث فريب عموم شود، غيرقانوني تلقي مي‌ شود.
  4. ماده 60 قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری : نقض حقوق مندرج در اين قانون‌، عبارت است از معناي انجام هرگونه فعاليتي در ايران كه توسط اشخاصي غير از مالك حقوق تحت حمايت اين قانون و بدون موافقت او انجام مي ‌گيرد .

دادگاه صالح به رسیدگی به دعوای ابطال نام تجاری 

دادگاه صالح به رسیدگی به دعوای ابطال نام تجاری به موجب ماده 59 قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علایم تجاری در صلاحیت شعبه یا شعب خاصی از دادگاه های عمومی تهران است که توسط رئیس قوه قضاییه تعیین و در صورت امکان در اداره کل مالکیت صنعتی مستقر می شوند. در حال حاضر پرونده های حقوقی با موضوع ثبت علائم و اختراعات در شعبه سوم دادگاه عمومی حقوقی رسیدگی می گردد و در پروندهای کیفری مربوط به این دعاوی نیز در مجتمع قضایی شهید قدوسی مورد رسیدگی قرار می گیرد.

نکته :  با گفت با در نظر گرفتن موارد مبتلا به ابطال نام تجاری ، در درصورتی که مشابهت کلی دو نام تجارتی و نوع فعالیت آنها به گونه ای باشد که موجبات گمراهی مشتریان دو شرکت را فراهم آورد، دارنده علامتی که سابقاً ثبت شده است حق مطالبه ابطال نام موخر را دارد.

نمونه رای ابطال نام تجاری 

خواسته خواهان به طرفیت 1 – شرکت س . د – 2 اداره کل مالکیت صنعتی به شرح دادخواست و لایحه مثبوت به شماره … مورخ ۹۴/۸/۱۰ اجمالا ابطال نام تجاری خوانده اول و منع استفاده از نام و علامت تجاری مشابه علامت تجاری خواهان می باشد دادگاه از عطف توجه به محتویات پرونده و مستندات ابرازی و توجها به اظهارات وکیل خواهان و مدیر عامل شرکت خوانده بشرح صورت جلسه دادرسی و لوایح تقدیمی نظر به اینکه شرکت خواهان ابتدا در سال ۱۳۷۰ با موضوع فعالیت تصفیه و تولید نمک طعام در شهرستان … به ثبت رسیده و متعاقبا مبادرت به ثبت علامت تجاری …. نموده که متشکل از تصویر فانتزی یک بیضی قرمز رنگ با چند خطوط و یک نمک پاش به رنگهای سفید و زرد میباشد اما شرکت در سال ۱۳۹۲ به ثبت رسیده که از حیث موضوع فعالیت و عنوان مشابه نام تجاری خواهان است که با استناد به مواد ۴۶ و ۴۷ قانون ثبت اختراعات طرحهای صنعتی و ثبت علائم تجاری مقتضی ابطال می باشد چرا که باعث گمراهی مصرف کنندگان از حیث تمیز شخصیت حقوقی هر یک از شرکتها میگردد . از طرفی علیرغم ثبت علامت تجاری به دلالت تصاویر پیوست و نیز مفاد نظریه تکمیلی کارشناس که مصون از ایراد و اعتراض باقی مانده از علامتی جهت عرضه کالاها استفاده میکند که شبیه علامت خواهان بوده و گمراهی مصرف کننده نسبت به مبدا تولید کالا و خدمات را در پی دارد و نظر به اینکه از سوی خوانده ایراد و دفاع موجه و موثری بعمل نیامده است بنابراین دعوی مطروحه وارد و ثابت تشخیص و مستندا به بند ج ماده ۳۰ و ۳۱ و بند های الف و ه و ز ماده ۳۲ و ۴۰ و ۴۶ و ۴۷ از قانون مذکور حکم به ابطال نام تجاری شرکت خوانده اول و منع استفاده از علامت تجاری مشابه علامت خواهان موضوع گواهی ثبت علامت بشماره ….. صادر و اعلام می گردد رای صادره حضوری و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر در محاکم تجدید نظر تهران میباشد.

خدمات تخصصی موسسه حقوقی آبان 

النهایه با عنایت به حجم و پیچیدگی دعاوی حقوقی ، صرف مطالعه مطالب تقدیمی راهگشای حل مشکلات حقوقی اصحاب دعوا نمی باشد. لذا در جهت تسهیل اقدامات حقوقی و ممانعت از تضییع حقوق ، بهره مندی از خدمات وکیل متخصص برحسب نوع دعوا ، امری لازم و غیر قابل اجتناب است.

بر همین اساس موسسه حقوقی آبان با بهره مندی از وکلای متخصص در هر بخش ، آمادگی کامل خود را جهت ارائه جامع ترین خدمات حقوقی اعلام می نماید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up