اعتراض به رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی در دیوان عدالت اداری 

اعتراض به رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی در دیوان عدالت اداری 

اعتراض به رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی، منحصرا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها قابل طرح در دیوان عدالت اداری است. به موجب تبصره 2 ماده 3 قانون دیوان عدالت اداری اصلاحی 1402/02/10 ، به دعاوی کمیسیون های مالیاتی به صورت یک مرحله ای در شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری رسیدگی می شود. 

برهمین اساس ، با عنایت به فنی و تخصصی بودن مباحث مالیاتی و قوانین دیوان عدالت اداری و یک مرحله ای شدن رسیدگی به این دعاوی مالیاتی، بهره مندی از خدمات وکیل متخصص دیوان عدالت اداری امری لازم و غیرقابل اجتناب است. لذا موسسه حقوقی آبان با بهره مندی از تخصص وکلای متبحر و بعضا دارای سابقه فعالیت قضایی آمادگی کامل خود را جهت ارائه جامع ترین خدمات حقوقی درخصوص کلیه دعاوی مطروحه در دیوان عدالت اداری اعلام می نماید.

شرایط  و نحوه اعتراض به رای هیات حل اختلاف مالیاتی در دیوان عدالت اداری 

به موجب تبصره 2 ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری ، مودی مقیم در ایران، ظرف مدت 3 ماه و مقیم درخارج از کشور در ظرف مدت 6 ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیات حل اختلاف بدوی یا تجدیدنظر  مالیاتی و رد پذیرش اعتراض به مالیات و جرایم انتسابی به ، می بایست نسبت به ثبت دادخواست در دیوان عدالت اداری اقدام نماید.

که درحال حاضر با عنایت به الکترونیکی شدن ثبت دعاوی ، معترض با مراجعه به دفتر خدمات قضایی امکان ارسال سیستمی دادخواست و ضمائم خود را به دبیرخانه دیوان عدالت اداری را دارد و ضرورتی به مراجعه به دفاتر دیوان عدالت اداری در دادگستری های مراکز استان یا مراجعه به دبیرخانه دیوان عدالت اداری در تهران نمی باشد. ابطال تمبر غیرمالی جهت ثبت شکایت نیزکفایت می نماید.

نکته مهم اینکه ، چنانچه معترض بنای بر ثبت حضوری شکایت در دیوان عدالت اداری را دارد، می بایست نسبت به طرح اعتراض در فرم های مخصوص دادخواست اقدام نماید.

نحوه رسیدگی به درخواست دستور موقت و شکایت نسبت به رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی در دیوان عدالت اداری

در حال حاضر با عنایت به  تبصره 2 ماده 3 قانون دیوان عدالت اداری اصلاحی 1402/02/10 رسیدگی به دعاوی مالیاتی به صورت یک مرحله ای است. که مستقیما و  با ارجاع به یکی از شعبات تجدیدنظر رسیدگی و اعلام نظر می گردد.

صرف اعلام اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی در دیوان عدالت اداری تا  قبل از اخذ دستور موقت توقف عملیات اجرایی رای معترض عنه، مانع وصول مالیات اعلامی از مودی نمی باشد. برهمین اساس اخذ دستور موقت در دیوان عدالت اداری حائزاهمیت اساسی است.

رسیدگی به دعاوی مطروحه در دیوان عدالت اداری جز در مواردی که نص صریح وجود دارد، به صورت شکلی است و دیوان عدالت اداری به موجب بند 2 ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری، صرفا نسبت به بررسی صحت و سقم ادعای نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها اقدام می نماید و از ورود در ماهیت موضوع و صدور حکم ماهوی ممنوع است.

در مواردی که شعبه دیوان عدالت اداری، نقص تحقیقات و یا ایراد شکلی یا ماهوی موثری در رای صادره مشاهده نماید، با ذکر تمام جهات و دلایل قانونی، رای صادره را نقض و موضوع را جهت رسیدگی مجدد به آن مرجع اعلام می نماید.

مرجع مذکور مکلف است، با رعایت مفاد رای شعبه دیوان، حداکثر ظرف مدت دو ماه نسبت به اتخاذ تصمیم یا صدور رای اقدام کند. درصورت شکایت مجدد شاکی، پرونده به شعبه صادرکننده رای قطعی در دیوان ارجاع خواهد شد.

در این صورت ، اگر شعبه دیوان رای صادره را صحیح تشخیص دهد، آن را تایید می کند و در صورتی که رای صادره را برخلاف قوانین و مقررات بداند آن را نقض و با ورود در ماهیت نسبت به صدور حکم اقدام می نماید.

و در مواردی که موجبی دیگر برای رسیدگی در دیوان عدالت اداری وجود نداشته باشد یا موضوع مورد رسیدگی منتفی شده باشد یا از مصادیق تخلف نباشد، شعبه دیوان مبادرت به نقض بلاارجاع می نماید.

چنانچه شعبه دیوان نظر کارشناس را لازم بداند، از نظر کارشناسان رسمی دادگستری یا متخصصان و مشاوران موضوع  ماده 7 قانون دیوان عدالت اداری استفاده می نماید.

رسیدگی در دیوان عدالت اداری غیرحضوری  و بدون تشکیل جلسه رسیدگی است. در فرض پذیرش رای  هیات حل اختلاف مالیاتی، شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری نسبت به تایید رای اقدام می نماید. رای صادره قطعی و لازم الاجرا می باشد. ولی معترض می تواند حسب مورد، نسبت به اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری از طریق ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری و یا اعمال ماده 79 دیوان عدالت اداری جهت نقض رای صادره اقدام نماید..

اعاده دادرسی نسبت به رد شکایت اعتراض به رای هیات حل اختلاف مالیاتی در دیوان عدالت اداری

با توجه به اینکه؛ غالب شکایات مالیاتی به جهت عدم طرح صحیح دعوا و یا ارائه ورود وکیل متخصص دیوان عدالت اداری و عدم پیگیری و ارائه دفاعیات تخصصی، منتج به رد شکایت می گردد. نتیجتا با توجه به یک مرحله ای شدن رسیدگی به این دعاوی ، جز با توسل به طرح درخواست اعاده دادرسی امکان نقض رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری وجود ندارد. که اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری به دو صورت است.

 در این حالت مودی با ثبت داددخواست در سامانه ساجد یا از طریق دفاتر خدمات قضایی می تواند نسبت به اعاده دادرسی از طریق اعمال ماده 79 قانون دیوان عدالت اداری از طریق ریاست دیوان عدالت اداری را بنماید. اعاده دادرسی از این طریق مهلت خاصی ندارد.

که با فرض پذیرش درخواست اعاده دادرسی ، پرونده به شعبه هم عرض صادرکننده رای قطعی ارجاع می شود، شعبه مربوطه نسبت به صدور حکم قطعی ماهوی اقدام می نماید. حکم صادره قطعی و لازم الاجرا می باشد.

  • اعمال ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری 

ذی نفع درصورت تحقق یکی از جهات ششگانه مندرج در ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری، می تواند نسبت به حکم قطعی صادره درخواست اعاده دادرسی در شعبه صادرکننده رای قطعی نماید. که شعبه مذکور با توجه به ماده 102 قانون دیوان عدالت اداری، در ابتدا در مورد قبول یا رد این دادخواست قرار لازم را صادر می نماید و در صورت قبول دادخواست، مبادرت به رسیدگی ماهوی می  نماید.

خدمات تخصصی موسسه حقوقی آبان 

النهایه با عنایت به حجم و پیچیدگی دعاوی حقوقی ، صرف مطالعه مطالب تقدیمی راهگشای حل مشکلات حقوقی اصحاب دعوا نمی باشد. لذا در جهت تسهیل اقدامات حقوقی و ممانعت از تضییع حقوق ، بهره مندی از خدمات وکیل متخصص برحسب نوع دعوا ، امری لازم و غیر قابل اجتناب است.

بر همین اساس موسسه حقوقی آبان با بهره مندی از وکلای متخصص در هر بخش ، آمادگی کامل خود را جهت ارائه جامع ترین خدمات حقوقی اعلام می نماید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up