جرم سو استفاده از سفید امضا یا سفید مهر موضوع ماده 673 قانون مجازات اسلامی معمولا زمانی محقق می شود که شخصی سند یا کاغذی را امضا شده به فرد دیگری می دهد و از او درخواست می کند که متن مشخص و معلومی را که مورد توافق بوده را در آن سند بنویسد ولی فرد مقابل بر خلاف قرار فی ما بین ، متن و مواردی را به سود خود وارد سند کرده و موجبات ضرر و زیان و خسارت برای فرد صاحب امضا می شود و از آن استفاده می کند . یا اینکه شخصی ورقه ای سفید امضا یا سفید مهر را به هر طریقی از قبیل ارتکاب جرم کلاهبرداری ،خیانت در امانت و یا سرقت بدست آورد و به ضرر صاحب آن مورد استفاده قرار دهد .
مستند قانونی جرم سو استفاده از سفید امضاء یا سفید مهر
قانونگذار ماده 673 قانون مجازات اسلامی را به جرم سوء استفاده از سفید امضا یا سفید مهر اختصاص داده است . ماده مزبور مقرر می دارد : هرکس از سفید مهر یا سفید امضایی که به او سپرده شده است یا به هر طریقی به دست آورده سوء استفاده نماید به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد .
ارکان جرم سوء استفاده از سفید امضا یا سفید مهر
- رکن مادی جرم : رکن مادی جرم سوء استفاده از سفید امضا یا مهر عبارت است از نوشتن هرگونه مطلبی در برگه و سند سفید امضا یا سفید مهر به ضرر شخصی که برگه را سپرده است .
- رکن قانونی جرم : رکن قانونی جرم سوء استفاده از سفید امضا یا مهر ماده 673 قانون مجازات اسلامی می باشد .
- رکن معنوی جرم : رکن معنوی به معنای سوء نیت مرتکب جرم سوء استفاده از سفید امضا یا مهر می باشد . در صورتی که مرتکب جرم ، با آگاهی از اینکه مطالب نوشته شده خارج از توافق بوده و به ضرر سپارنده سفید امضا ( کسی که برگه سفید را در اختیار دیگری قرار داده است ) می باشد، اقدام نماید و از آن برگه استفاده نماید ، سوء نیت مرتکب احراز می شود .
شرایط تحقق جرم سو استفاده از سفید امضا
- نوشتن و تکمیل متقلبانه ورقه سفید امضا یا سفید مهر
- علم و آگاهی مرتکب به نامشروع و غیر قانونی بودن کاری که انجام می دهد
- استفاده از ورقه و سند سفید امضا یا سفید مهر
- تحقق ضرر یا اضرار صاحب مهر یا امضا
مجازات جرم سوء استفاده از سفید امضا یا سفید مهر
به موجب ماده 673 قانون مجازات اسلامی مجازات جرم مزبور یک تا سه سال حبس می باشد، اما با توجه اصلاحیه قانون مجازات اسلامی در سال 1399 در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری ، مجازات جرم سوء استفاده از سفید امضا یا سفید مهر ، به نصف مجازات فوق کاهش یافته است . بنابراین مطابق تبصره ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مجازات جرم سوء استفاده از سفید امضا یا سفید مهر ، شش ماه تا 18 ماه حبس می باشد .
نحوه اثبات جرم سو استفاده از سفید امضا یا سفید مهر
برای اثبات هر جرمی نیاز به دلایل شواهد و قراینی است که دلالت بر وقوع جرم و ارتکاب جرم توسط مشتکی عنه باشد . در موضوع سو استفاده از سفید امضا یا سفید مهر معمولا به دو دسته از دلایل استناد می شود :
۱.کارشناسی : کارشناسی خط از مهمترین دلایل در اثبات جرم مزبور می باشد . در صورت ارجاع موضوع به کارشناسی خط کارشناس مربوط سند متنازع فیه را از لحاظ فنی بررسی می نماید و نظر خود را نفیا یا اثباتا در خصوص اضافه شدن نوشته ای بعد از تاریخ امضا اعلام خواهد کرد .
۲. شهادت شهود : در صورتی که شاکی و صاحب امضا و مهر شاهدی مبنی بر تحویل برگه سفید امضا داشته باشند می تواند از این دلیل نیز در اثبات جرم سو استفاده از سفید امضا یا سفید مهر استفاده نماید .
آیا جرم سو استفاده از سفید امضا یا سفید مهر قابل گذشت است ؟
مطابق ماده ۱۱ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری که ناظر بر اصلاح ماده ۱۱۰ قانون مجازات اسلامی می باشد، جرم سو استفاده از سفید امضا یا سفید مهر قابل گذشت می باشد .
آیا جرم سو استفاده از سفید امضا یا سفید مهر قابل تعلیق اجرای مجازات است ؟
باید گفت بله جرم سو استفاده از سفید امضا یا سفید مهر از جرایم درجه شش محسوب می شود ،بنابراین به موجب ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی در صورت وجود شرایط قانونی قابل تعلیق می باشد .
تنظیم لایحه دفاعیه در جرم سو استفاده از سفید امضا یا سفید مهر
تنظیم لایحه دفاعیه مستلزم وجود دو امر مهم است :
الف . وجود دانش حقوقی و تسلط بر موضوعات و پرونده های کیفری می باشد . وکلای کیفری نسبت به موضاعات کیفری و جرایم تخصص و تجربه لازم را داشته می توانند شما را در تنظیم لایحه دفاعیه و تنظیم شکایت راهنمایی نمایند .
ب . آگاهی کامل از موضوع پرونده و شکایت است . وقتی می توان نسبت به امری اظهار نظر کرد، که شخص تمام اطلاعات لازم در آن خصوص را مانند نوع سند و مندرجات اضافه شده و تاریخ الحاق شدن یا موضوع مورد توافق طرفین را داشته باشد .
آیا در مواردی که شخصی برگه سفید امضا یا سفید مهری را در اختیار دارد در آن مطالبی بنابر توافق شفاهی قبلی بنویسد و استفاده نماید مرتکب جرم شده است ؟
در پاسخ باید گفت خیر ، زیرا جرم مزبور وقتی محقق می شود که فرد بر خلاف توافق قبلی مطالبی را به سفید امضا یا سفید مهر الحاق نماید، لازم به توضیح است که در خصوص سفید امضا یا سفید مهر در واقع شخص سپارنده به نوعی به دارنده برگه وکالت داده است که در حدود توافق برگه یا ورقه سفید امضا یا سفید مهر کند و استفاده نماید . بنابراین اثبات اینکه مطالبی بر خلاف توافق و تراضی نوشته شده است بر عهده شاکی خواهد بود.
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام ۵سال پیش چندتاچک سفیدامضابه امانت نزددوستی قراردادم وقتی به اینجا امدم ایشان دریکی ازچکهامبلغ نوشت ودرشهردیگری کلاهبرداری نموده وحساب یارانه من مسدودشده
با توجه به اصلاحات قانون صدور چک بعنوان سو استفاده از سفید امضا وجعل میتوانید طرح شکایت نمایید
سلام خسته نباشی یک پرونده دارم شاکی شکایت سفید امضا وجعل کرده، و تقاضای کارشناس کرده، بودند و کلیه مدارک ومبایعه نامه تحویل کارشناس دادیم و کارشناس همه مدارک تایید و گواهی کرده، معامله درست است هیچ گونه سفید امضا وجعل صورت نگرفته است. سوال من این هست؟ ایا بازپرس پرونده حتما باید منع تعقیب صادر کرد، اگر منع تعقیب صادر نکرد چکار باید انجام بدم تا ثابت کنم؟
باسلام اصولا اگر تمام مواردی که شما میفرمایید در پرونده موجود باشد و بازپرس هم موافق شما باشد، میبایست قرار منع تعقیب صادر کند در این جور موارد قضات از نظریه کارشناسی تبعیت می کنند .